Dilluns 21

Instituts · matí

Guillem Viladot

Amat Baró

POESIA LLEIDA A LES AULES

L’obra poètica de Guillem Viladot

Guillem Viladot (Agramunt, 1922 – Barcelona, 1999) és un creador inclassificable, pioner en la literatura catalana pel que fa a la poesia visual o concreta. La seva actitud deslligada de cap tipus de subjecció canònica i volgudament perifèrica, li van permetre desplegar la seva mirada poètica i plasmar-la en textos, il·lustracions i objectes. Volem aproximar als estudiants una petita tria d’una obra poètica extensíssima. Esperem que serveixi de porta d’entrada a molts lectors de Guillem Viladot.

Amat Baró visitarà alguns centres de secundària de la ciutat per dinamitzar una sessió de lectura de poemes de Guillem Viladot.

Escola d’Art Leandre Cristòfol · 17.45h

LA MIRADA DEL POETA
L’ESCRIPTURA DEL FOTÒGRAF

Dia Mundial de la Poesia

Poetes: Eduard Batlle, Josep Borrell, Meritxell Cucurella-Jorba, Rosa Fabregat, Felip Gallart, Francesc Gelonch, Montse Gort, Dolors Miquel, Laia Noguera, Anton Not, Meritxell Nus, Francesc Pané, Pere Pena, Jaume Pont, Jordi Prenafeta, Carme Romia i J.M. Sala-Valldaura

Fotògrafs: Merly Castaño, Marc Castelló, Maria Contreras, Anna Isan, Anna Llovera, Judit Martínez, Clàudia Mercader, Gala Oró, Jesús Reinoso, Júlia Rius, Elba Romero, Ares Sierra, Mariona Siscart, Nia Tempest, Beatriz Vieira, Tatiana Vila i Oliver Villas

Projecte transversal per commemorar el Dia Mundial de la Poesia on s’estableix un diàleg entre la poesia i la fotografia, dues formes d’expressió creativa que comparteixen la força evocadora de la imatge poètica, verbal i visual.

Els poetes utilitzen les paraules per crear imatges, que són punts de fuga de significats. Capturar imatges és el que fan els fotògrafs.

Poetes de Lleida, alumnes i ex-alumnes de fotografia de l’EAM participen en aquesta acció per escriure imatges i fotografiar versos. El resultat és la mostra instal·lada a l’Escola d’Art Leandre Cristòfol (c. La Palma, 12) que s’inaugura en el marc de POESIA LLEIDA 2022 i que es podrà visitar fins el 22 d’abril.

Acte coorganitzat:

Cafè del Teatre · 19h

Francesc Parcerisas

Teresa Pascual

J.M. Sala-Valldaura

MÉS ENLLÀ DE LES PARAULES

Participants: Francesc Parcerisas, Teresa Pascual i J.M. Sala-Valldaura

Tres poetes imprescindibles dels nostres dies. De cocció lenta i meditada, cadascú des de la seva cambra ha bastit una obra d’alt voltatge poètic, d’un lirisme que els ha situat no només com tres dels noms cabdals de la poesia contemporània, sinó també pou d’on beuen i han begut una generació important de poetes i lectors que s’emmirallen en els seus versos

Han fet, també, una important tasca en el camp de la traducció, acostant-nos veus essencials com Eliot, Pavese, Bachmann o Basso de March, creant ponts de diàleg amb la nostra literatura.

Tots tres ens oferiran un tast de la seva obra poètica.

Llibreria participant: Abacus

Cafè del Teatre · 20h

Guillem Viladot

RECUPEREM LA REALITAT

Celebrem Guillem Viladot

Diàleg: Manuel Guerrero i Teresa Ibars
Conductor de l’acte: Pau Minguet
Lectura de poemes: Montse Gort

Diu Guillem Viladot en un dels seus aforismes que “L’art, la poesia, són els vials per recuperar la realitat: l’altra.” POESIA LLEIDA s’ha volgut afegir al nodrit programa d’actes commemoratius del centenari del naixement de Guillem Viladot dedicant-li l’activitat escolar del certamen i programant aquest acte per recuperar l’altra realitat, la de l’art i la poesia, la bona realitat. Pau Minguet, comissari de l’Any Viladot, s’encarrega de conduir el diàleg que mantindrà amb Manuel Guerrero i Teresa Ibars, dos contrastats devots de l’obra de Viladot. A més, podrem escoltar una selecció dels seus versos en la veu de la poeta Montse Gort, encantadora de mots.

Llibreria participant: La Irreductible

#poesialleida2022